Biologicky rozložiteľný kuchynský a reštauračný odpad – od prevádzkovateľa kuchyne
Povinnosti prevádzkovateľa kuchyne podľa § 83 zákona č. 79/2015 Z. z. o odpadoch
Prevádzkovateľ kuchyne je fyzická osoba – podnikateľ a právnická osoba, ktorá prevádzkuje zariadenie spoločného stravovania. Zariadením spoločného stravovania je zariadenie, ktoré poskytuje služby spojené s výrobou, prípravou a podávaním pokrmov a nápojov. Pod pojmom zariadenie spoločného stravovania je možné rozumieť reštaurácie, závodné kuchyne a jedálne, penzióny či hotely, ktoré majú reštauráciu, bufety, školské jedálne.
Prevádzkovateľ kuchyne:
Prevádzkovateľovi kuchyne sa zakazuje:
Za porušenie ustanovení uvedených v § 83 zákona č. 79/2015 Z. z. o odpadoch uloží príslušný orgán štátnej správy odpadového hospodárstva právnickej osobe alebo fyzickej osobe – podnikateľovi pokutu od 800 eur do 80 000 eur.
Medzi biologicky rozložiteľný kuchynský a reštauračný odpad patria najmä: šupy z čistenia zeleniny a ovocia, kávové a čajové zvyšky, vaječné škrupiny, starý chlieb, zvyšky jedla, škrupinka z orecha, papierové vrecko znečistené zeleninou, ovocím, maslom, džemom, potraviny po záručnej dobe alebo inak znehodnotené, použitá papierová vreckovka a servítok a v malom množstve aj drevitá vlna, triesky, nespracované zostatky surovín, neskonzumované zostatky pokrmov a potravín rastlinného ale i živočíšneho pôvodu, ktoré vznikli pri prevádzkovaní zariadení spoločného stravovania, vrátane školských kuchýň, stravovacích zariadení domova sociálnych služieb a pod.
Medzi zelený a kuchynský odpad nepatria: kameň, obväz, cigaretový ohorok, uhynuté zvieratá, časti zvierat zabitých doma tzv. „domáce zakáľačky“ a pod.
Znenie platné od 1.1.2021