Biologicky rozložiteľný kuchynský a reštauračný odpad – od prevádzkovateľa kuchyne
Biologicky rozložiteľný kuchynský a reštauračný odpad – od prevádzkovateľa kuchyne
Povinnosti prevádzkovateľa kuchyne podľa § 83 zákona č. 79/2015 Z. z. o odpadoch
Prevádzkovateľ kuchyne je fyzická osoba – podnikateľ a právnická osoba, ktorá prevádzkuje zariadenie spoločného stravovania. Zariadením spoločného stravovania je zariadenie, ktoré poskytuje služby spojené s výrobou, prípravou a podávaním pokrmov a nápojov. Pod pojmom zariadenie spoločného stravovania je možné rozumieť reštaurácie, závodné kuchyne a jedálne, penzióny či hotely, ktoré majú reštauráciu, bufety, školské jedálne.
Prevádzkovateľ kuchyne:
- zodpovedá za nakladanie s biologicky rozložiteľným kuchynským odpadom a reštauračným odpadom, ktorého je pôvodcom,
- je povinný okrem povinností podľa § 14 a § 81 ods. 9 a 16 zákona č. 79/2015 Z.z. o odpadoch vytvoriť, prevádzkovať a udržiavať funkčný systém triedeného zberu pre biologicky rozložiteľný kuchynský odpad a reštauračný odpad, ktorého je pôvodcom.
Prevádzkovateľovi kuchyne sa zakazuje:
- uložiť biologicky rozložiteľný kuchynský a reštauračný odpad, ktorého je pôvodcom, do nádob určených mestom na zber komunálneho odpadu,
- používať drviče biologicky rozložiteľného kuchynského a reštauračného odpadu napojené na verejnú kanalizáciu,
- zbaviť sa použitých jedlých olejov a tukov vypúšťaním do kanalizácie.
Za porušenie ustanovení uvedených v § 83 zákona č. 79/2015 Z. z. o odpadoch uloží príslušný orgán štátnej správy odpadového hospodárstva právnickej osobe alebo fyzickej osobe – podnikateľovi pokutu od 800 eur do 80 000 eur.
Medzi biologicky rozložiteľný kuchynský a reštauračný odpad patria najmä: šupy z čistenia zeleniny a ovocia, kávové a čajové zvyšky, vaječné škrupiny, starý chlieb, zvyšky jedla, škrupinka z orecha, papierové vrecko znečistené zeleninou, ovocím, maslom, džemom, potraviny po záručnej dobe alebo inak znehodnotené, použitá papierová vreckovka a servítok a v malom množstve aj drevitá vlna, triesky, nespracované zostatky surovín, neskonzumované zostatky pokrmov a potravín rastlinného ale i živočíšneho pôvodu, ktoré vznikli pri prevádzkovaní zariadení spoločného stravovania, vrátane školských kuchýň, stravovacích zariadení domova sociálnych služieb a pod.
Medzi zelený a kuchynský odpad nepatria: kameň, obväz, cigaretový ohorok, uhynuté zvieratá, časti zvierat zabitých doma tzv. „domáce zakáľačky“ a pod.
Znenie platné od 1.1.2021
Dátum poslednej aktualizácie: 11. 1. 2021 8:54